Kedves látogatóim!

Az eddigi leghosszabb Nightwish dal dalszövegfordítás videóját láthatjátok most, melyet két részre vágtam. A Nightwish együttes Endless Forms Most Beautiful lemezükről a több mint 20 perces opusz, a The Greatest Show On Earth. Fordításomban: A legnagyobb Műsor a Földön. A mű Tuomas egyik legfantasztikusabban megkomponált szerzeménye. Nem csak a dal felépítése, hanem a dalszövege, és hangvilága, hanem az idézetként választott betétek miatt is.
Nem csak azért volt nagy vállalkozás elkészíteni a videót, mert a beszélt részek szövegét a Nightwish hivatalos honlapján sem tartalmazza - és azoknak az eredetét is ki kellett nyomoznomhanem -, hanem a mondanivalója miatt is. Persze, ez Tuomasnál nem meglepő .

Olvassátok el eme kis leírást a dalról, mely segíti megérteni. Sokat keresgéltem a fordítás során. Ezeket osztom meg veletek. 
Az előzetes kutatásaim során mélyebben el kellett merülnöm a régmúlt világok tudományos cikkeiben, hogy fény derüljön számomra is, hogy mi mit jelent. Lehet, hog ytöbb információ evidens sokak számára, azért sorolom azokat, amelyekről úg ygondolom, hogy lehet új információ.

négy pont hat - 4,6 milliárd év

Tűz köré vonja az Újszülötteket. – A Nap a csillagokat vonzza maga köré.

LUCA - Last Universal Common Ancestor - Végső Egyetemes Közös Ős (VEKŐ)
Az elmúlt évek kutatásai azt is egyértelművé tették, hogy kozmikus hatások is elősegítették az élet keletkezését bolygónkon. Nemcsak sok vizet hoztak a kisbolygók és üstökös magok becsapódásai az ősi Földre, de szerves anyaggal, sőt aminosavakkal is megszórták bolygónkat. Magának a szerves anyagnak a keletkezése már a csillagközi por- és jégszemcsékben megkezdődik a nagy energiájú sugárzások hatására.

Magányos vándor a Boglárka Övezetben – A Föld, az élhető övezetben

Devon tenger / Devon kor jellemzői 
Az éghajlat száraz és meleg. A spórás ősharasztok edényes változatai. Variszkuszi hegységképződés. Tengeri zátonymészkő-képződés. A zsurlók és páfrányok megjelenése.
A gerinces állatok meghódítják a szárazföldet. Megjelennek az első repülő rovarok.
A növényeken nagy levelek nőnek. Megjelennek az első magvas növények.

A csillag óvodától a szén-lakomáig - A csillagok, majd a szerves anyag, és az élet kialakulása

Eón hágó, vagy ösvény - Az eon a földtörténeti időskálán a Föld történetének tagolásában a legnagyobb időegység. A hadaikum, archaikum és proterozoikum eonokat együttesen prekambriumnak is nevezik, amely a szilárd vázú élőlények megjelenéséig tartott.
A szó a görög aion szóból származik, ami „kor”-t vagy „életerő”-t jelent. Az aeon ősangolban létet, életet is jelent.

Kis afari Lüszi - Lucy földi maradványait 1974-ben fedezték fel az etiópiai Afar-medencében. Az Australopithecus afarensis ("déli majom Afar-földről") 4-2,5 millió évvel ezelőtt élt faj. A 75 kg-os hímek mintegy kétszer akkorák lehettek, mint a nőstények. 420-500 köbcentis agytérfogatuk kevéssel volt nagyobb, mint a mai csimpánzoké.
Lucy az Australopithecus afarensis hominidák "arca", ám csontváza hiányosan maradt fenn, így egyebek mellett nem kerültek elő lábfejcsontjai sem. A fosszíliák tanúsága szerint már felegyenesedve járt, ám a kutatók nem tudták eldönteni, hogy ugyanúgy közlekedett-e, ahogy a modern ember, vagy inkább a fákon érezhette otthon magát, bár elboldogult a talajon is.

Ratkind – fordításomban patkánynemzet - Elméletek szerint a Föld élőlényeinek kipusztulásakor a kevésszámú túlélő állatok közül az egyik a patkány lenne. Értelmükre és egyéb kutatásokra alapozva azt állítják tudósok, hogy akár még az uralmat is átvehetnék a Földön…helyettünk, nélkülünk...


The Greatest Show On Earth 2. rész

3.) Szerszámkészítő
Billió évek múlva
A műsor még tart,
Apáitok közül egy sem halt meg ifjan,
Az ügyes utazók
Távol Afrikától
Kis afari Lüszi
Szülte a káprázatot,
A bálványozást,
Hogy önpusztító fegyverzettel
Hozza el az űr istenét.

Mélyen a múltban
Üldözöttek atavisztikus félelme

Jövel Iónia, a gondolat bölcsője,
A megértés építészete!
Hogy az emberi vágyat erősen érezze:
Uralni a Földet,
Fényes kőre, óriás
gombafelhőkre éhesen.
Az akarat csak azt teszi, amit te tennél,
Jövel történelem, a nagy finálé,
Parkánynemzet!
Ember, idejét töltve a napon.
Álmot látott, hogy megértse
A homokszem miben létét.
A költészetet hozta a világra.
De egy nap megszűnök lenni,
Üdvözöld a könyvtár utolsó pászmáját…
Itt voltunk!
Itt voltunk!
Itt voltunk!
Itt voltunk!

4.) A Megértés

Meg fogunk halni, és szerencsések vagyunk ezzel. A legtöbb ember sohasem hal meg, mert soha meg sem születik. Azok a lehetséges emberek, kik a helyembe kerülhettek volna, de valójában soha nem láthatták a nappal fényét, többen vannak, mint amennyi homokszem a Szaharában. Minden bizonnyal, azok a meg sem született szellemek beletartoznak a legnagyobb költők - mint Keats -, vagy legnagyobb tudósok - mint Newton -, közé. Tudjuk ezt, mert a DNS-ünk által meghatározható potenciális emberek halmaza lényegesen nagyobb a ténylegesen élő emberek halmazánál. E döbbenetes valószínűségek ellenére Te és én a magunk hétköznapiságában itt vagyunk. Mi, kevesek a kiváltságosak közül, akik valószínűtlenség ellenére elnyerték a születés nyereményét, hogyan merészelnénk siránkozni az elkerülhetetlen visszatérésünk ellen, arra a korábbi állításra alapozva, miszerint a túlnyomó többség soha nem mozdult.

5.) Tengerkoptatta uszadékfa

Van egy Nagyság ebben az életszemléletben, ki az életet a maga különféle erőivel együtt eredetileg csak néhány, vagy egyetlen formába lehelte bele, és mialatt ez a bolygó a gravitáció megváltoztathatatlan törvénye szerint körbe-körbe keringett, ebből az egyszerű kezdetből kiindulva végtelen féle, leggyönyörűbb és legcsodálatosabb formák bontakoztak ki, és alakulnak ki még most is.”