• Nyomtatás

  

Nightwish együttes zenéjét 2001-ben ismertem meg, amikor a neten szörfölve rátaláltam a Wishmaster című dalukra.
Amikor a Wishmaster-t először hallottam, az együttes már két lemezzel a háta mögött jelentette meg (2000-ben) a Wishmaster című albumát.
1997-ben Az Angel Falls First-öt, amelyen kevés számú, finn anyanyelvükön énekelt daluk egyike a Lappi (Lappföld) is hallható.
Egy évvel később adták ki Oceanborn albumukat, amelyen egy remek Walking in the Air feldolgozás is helyet kapott. A későbbiekben új lemezek megjelenése után elképzelhetetlen volt koncert a Sleeping Sun és a Swanheart nélkül.
2001-ben Sami Vänskä személyes okok miatt elhagyta az együttest, és Tuomas egyik jó barátja, Marco Hietala lépett a helyére, aki otthagyta a Sinergy-t a Nightwish-ért. Marcoval nem csak egy basszusgitárost nyertek, hanem egy kiváló énekest is, aki egy új színt hozott az együttesbe: a duetteket. A 2002-es Century Child lemezen Webber Operaház fantomjának címadó dalát éneklik Tarjával.

A nagy váltás előtt 2004-ben kiadott Once-szal 2006-ig turnéztak, zeneileg nagyon profi lemez. Ismét egy finnül énekelt gyönyörű dallal a Kuolema tekee taiteilijan-nal.
2005. október 21-én a Once album másfél éves turnéjának utolsó koncertje után, melyen felvették az End of an Era DVD-jüket, az együttes többi négy tagja nyílt levélben kérte fel Tarja Turunent, az énekesnőt, hogy lépjen ki az együttesből.
Nagy változás történt azzal, hogy távozott.
Nekem a két régi énekesnővel is Nightwish a Nightwish. Ha voltál a 2012. áprilisi budapesti koncertjükön, vagy 2004-2005-ben a Petőfi Csarnokban, bizton állíthatod, hogy igazam van.
Az új énekesnő, Anette Olzon, teljesen más karakterrel és énekstílussal. Első közös hivatalos koncertjük a 2007. október 6-i tel-aviv-i fellépés volt a Dark Passion Play bemutató koncertje.
Az Nightwish együttes nagy ívet írt le karrierjében. Folyamatos fejlődését nem szakította, vagy törte meg az énekes váltás és kiteljesedett a 2011 decemberében megjelent Imaginaerum című lemezükkel.
Minden dala kedvencem, és ez az album késztetett arra, hogy újra dalszövegeket fordítsak. Elragadott sokszínűségével összeforrott egysége. egyszerűségében mélyértelmű, többszintű gondolatai. 

Ha valahol a neten szeretnéd idézni, vagy bemásolni az oldaladra fordításaimat, bátran tedd meg, de kérlek írd oda a fordító, azaz az én nevemet: palex

Az együttes mostani felállása belépésük sorrendjében:

1996-tól a kezdetektől:
Tuomas Holopainen szerző és szövegíró (szintetizátor)
Emppu Vuorinen (gitár)
Jukka Nevalainen (dob)
Marco Hietala basszusgitár, ének (2001-től)
Floor Jansen ének(2013-tól)
Troy Donockley - ír duda, furulya, ének(2013-tól)

Ex tagok
Tarja Turunen – ének (1996 – 2005)
Sami Vänskä – basszusgitár (1998 – 2001)
Anette Olzon – ének (2006 – 2012)

Nightwish dalok dalszövegeivel készített videóim.
Ha van olyan kedvenced, amit nem találsz itt, és szeretnéd, ha lefordítanám, itt is kérheted  email-ben. 
 
Ha emailt szeretnél küldeni, kattints ide!